Naše témata

• Bydlení
    Prosazujeme férové bydlení a férový průběh rozběhlé privatizace i přidělování obecních bytů nízkopříjmovým skupinám obyvatel.
  • Developerská výstavba
    Odmítáme předimenzovanou výstavbu, zejména takovou, která ukusuje pozemky žižkovských parků. Radnice by měla s developery umět vyjednat výhodné podmínky a spolupracovat s magistrátem i odbornými institucemi.
  • Doprava
    Jsme proti dalšímu nárustu automobilismu ve městě. Nechceme rušit přechody, chceme pečovat o chodníky, tramvajové ostrůvky a jejich bezbariérovost. V rezidenčních zónách města by měla být zóna 30, kde se nebudeme bát poslat děti samy do školy.
  • Klinika
    Podporujeme iniciativu Autonomního sociálního centra Klinika. Po zbytečném provedení exekuce v Jeseniově ulici podporujeme další spolupráci s aktivisty a aktivistkami při hledání nového prostoru na Praze 3. Sociální centra jsou na Žižkově potřeba a alternativní kultura též.
  • Nákladové nádraží
    Jsme pro koncepční rozvoj areálu bývalého nádraží, zástavba pozemků by měla být možná jen na základě shody s magistrátem a odborníky z IPR. Budova nákladového nádraží by měla projít konverzí a měla by se stát sídlem kulturních institucí.
  • Otevřená radnice
    Otevíráme radnici veřejnosti. Aktivně propagujeme výběrová řízení, revidujeme všechny radniční dokumenty od směrnice pro zadávání veřejných zakázek přes novou koncepci Radničních novin po zpřístupnění radničního dvorku pro veřejnost.
    Parukářka
    Chráníme park před další developerskou výstavbou a podporujeme zachování jeho „přirozeného“ rázu.
  • Školství
    Podporujeme dostupné a inkluzivní školství pro všechny bez rozdílu, bráníme segregaci jakéhokoliv druhu. Snažíme se zlepšovat podmínky pro učitele a učitelky. Naše zástupce najdete ve školské radě každé základky na území Prahy 3.
  • Veřejný prostor na Praze 3
    Veřejné prostory na Praze 3 si zaslouží lepší péči, podobu významných náměstí by měli navrhovat architekti, kteří vyhráli řádné výběrové řízení či soutěž. Podporujeme řešení bezbariérová, citlivá k chodcům a cyklistům s dostatkem zeleně a laviček. Nepodporujeme řešení, která jsou jen pro některé, gate communities apod.
  • Volby
    Ve volbách v roce 2018 jsme jako Zelení a nezávislí získali 8.12 % a Zelené tak v zastupitelstvu reprezentují Ondřej Rut, Martina Chmelová a Matěj Michalk Žaloudek. Koalici jsme složili s TOP09/STAN a Piráty. Vyjednali jsme si dva uvolněné mandáty, Ondřej Rut je navíc místostarostou městské části pro sociální politiku, dopravu a bytovou politiku. Vedeme též důležitý výbor pro územní rozvoj a komisi pro školství a vzdělávání.
  • Zastupitelstvo
    Zavedli jsme pevně zařazený bod pro dotazy veřejnosti vždy v 17.00. Skončili jsme s praxí neschvalování programu mimořádných zastupitelstev. Na dotazy opozice trpělivě odpovídáme a proto jsou naše zastupitelstva rekordně dlouhá.
    Termíny najdete zde: http://www.praha3.cz/samosprava/zastupitelstvo/terminy-zasedani
  • Zeleň Prahy 3
    Chráníme zeleň Prahy 3 zejména před developerskou zástavbou. Chceme aleje v ulicích a udržované stávající parky.