Komentář: Město se musí stavět koncepčně, bez faulů a bez emocí

Na projekt věží, které Eva Jiřičná navrhla pro Central Group v Olšanské má už názor skoro každý. A spousta názorů znamená i spoustu emocí, které developer ještě umně přifukuje. Nedávno veřejnou debatou (díky za ni!) a následně sérií článků v médiích, které mají vždy vlevo dole malou poznámečku “komerční sdělení” a trochu lidi straší, že když se nedohodneme, bude v Olšanské “kancelářský komplex”.

Jsem rád, že jsme si jako radnice před mediální smrští nesedli na zadek a jsme v přístupu k developerovi jednotní. Chceme za prvé, aby měl podmínky stejné jako ostatní – developeři by měli odvádět příspěvek na nové školy a školky a další vybavenost a ani “unikátní” projekt by tento příspěvek neměl mít nižší než ostatní. A za druhé – máme dohodu s hlavním městem, že celá lokalita by se měla rozvíjet koncepčně; s ohledem, co vše se ještě v území postaví a co to udělá třeba s dopravou. Opíráme se o slib náměstka Hlaváčka, že celá Olšanská se bude rozvíjet podle studie, kterou hlavní město připraví. A třeba ta studie opravdu potvrdí, že právě zde má být dominanta a že zde nemusí být normální městský blok s nárožím.

Křižovatka Olšanské a Želivského bude možná v budoucnu novým centrem Prahy 3. Tento měsíc se definitivně potvrdilo, že z budovy nádraží bude kulturní centrum. To se stane novou pýchou celé čtvrti. Objevují se i návrhy přemístit sem jednou i radnici, která je dnes rozmístěna v několika budovách. I proto je zásadní, jak bude tahle část města vypadat. Jsem rád, že se tímhle tématem zabývají třeba i studentky a studenti architektury, už tento měsíc bychom měli vidět jejich nápady.

Matěj Michalk Žaloudek, 16. 12. 2019
Psáno pro lednové Radniční noviny