Participativní rozpočet bez účasti veřejnosti

13. 04. 2016

Městská část Praha 3 ve spolupráci s neziskovou organizací Agora Central Europe realizuje projekt k zapojení občanů do rozhodování radnice. Jedná se o takzvaný participativní rozpočet, v jehož rámci radnice městské části vymezila 2 miliony, které mají být rozděleny mezi projekty navržené občany o maximální hodnotě 300 tisíc.
Zní to jako velmi dobrý záměr. Jediné, co k jeho realizaci ovšem chybí, jsou občané sami. Úvodní informativní setkání hostilo asi devět občanek a občanů, z nichž někteří zastupovali neziskové organizace. Na dalších sousedských setkáních se účast zvedla na pouhých dvacet zájemců. Radnice k informování veřejnosti o projektu využívá pouze tradiční informační kanály jako svou facebookovou stránku, webové stránky a Radniční noviny. Otázka je, jestli nestojí do prohlubování kýžené spolupráce mezi občany a radnicí investovat více invence. Propagace takového projektu přece nemusí stát statisíce.
V důsledku nízké informovanosti tak diskuse neproběhne v dostatečně širokém plénu. Vždyť sama radnice i Agora CE propagují smysl akce v návratu důvěry občanů v politiky. Budí ve vás důvěru akce, kde se debaty o rozdělování dvou milionů od tohoto února přímo zúčastnilo necelých padesát lidí? Participativní rozpočet má také otevřít dialog o nejpotřebnějším využití veřejných peněz. Lze toho dosáhnout bez důsledného oslovování veřejnosti samotné? Leda stěží.