Žižkovští Zelení apelují na SŽDC, aby umožnila další provoz Autonomního sociálního centra Klinika

11. 10. 2016

V médiích se objevila zpráva, že budovu v Jeseniově ulici 60, v níž sídlí Autonomní sociální centrum Klinika, převedl stát na Správu železniční dopravní cesty. Přitom o budovu a pokračování jejího využití pro veřejnost vyjádřilo zájem hl. m. Praha, s nímž, jak se zdá, stát vůbec nejednal. Velmi zvláštní také je, že vládní dislokační komise o osudu budovy v Jeseniově vůbec nejednala, i když v jiných podobných případech její rozhodnutí existují.

Klinika se za téměř dva roky své existence stala pevnou součástí Žižkova a celé Prahy. Unikátní projekt pomáhá stovkám lidí a oživil jinak chátrající budovu,” říká Matěj Michalk Žaloudek, předseda SZ na Praze 3.

SŽDC podle vyjádření do médií chce objekt přeměnit na další administrativní budovu, avšak nemá přesnější představu o jejím budoucím využití.

Stávající využití budovy v Jeseniově ulici je pro město přínosné, a přitom veřejné rozpočty nestojí ani korunu. Bylo by dobré, kdyby ředitel SŽDC netlačil na vyklizení budovy a umožnil kolektivu Kliniky v pokračování úspěšného projektu. Žádná rekonstrukce v nejbližší době zcela jistě nezačne a SŽDC by pouze zbytečně investovalo velké prostředky na ochranu budovy”, říká Rebeka Vadasová, místopředsedkyně SZ na Praze 3.